• BI specialist Bestuurlijke Informatie Auto  

    - Gelderland

    De directie Centrale Administratieve processen (CAP) richt zich op de soepele en foutloze ontvangst, verwerking en verzending van (fiscale) gegevens van en aan burgers en bedrijven. Deze directie is ook verantwoordelijk voor de inning- en betalingsprocessen, de sturing van de massale productieprocessen, de integrale productieplanning en -beheersing.

    Dit doe je bij de Belastingdienst

    In jouw rol van BI specialist lever jij een belangrijke bijdrage aan de toekomstbestendigheid van cluster Heffing van CAP en de afdeling Auto in specifieke zin.
    Je primaire aandachtsgebied ligt in het vervullen van de interne informatiebehoefte. Dat doe je door informatievoorziening voor teams en afdelingen binnen het cluster Heffing tijdig en juist op te leveren. Je pakt informatievraagstukken vanuit de organisatie op, brengt de klantvraag in kaart en achterhaalt daarbij ook de vraag achter de vraag. Het soort informatie varieert van operationele stuurinformatie tot aan beleidsinformatie.
    Daarnaast verzorg je verschillende taken op het gebied van de Provinciale Opcenten; via de Motorrijtuigenbelasting (MRB) wordt, door middel van een versleuteling, een deel van de opbrengst naar de Provincies overgeheveld.

    Wanneer de behoefte scherp is, zorg jij zelf of samen met collega's voor toegespitste informatie en zet je deze om in concrete (informatie)producten. Denk hierbij aan een dashboard voor productie, prognoses, een rapport of een analyse over uitval of damage. Ook geven we inzicht in de werklast van de afdeling en brengen we de risico's voor het bedrijfsproces in beeld. Je bent goed op de hoogte van de beschikbare producten en zorgt ervoor dat er samenhang ontstaat tussen deze producten. Je ontsluit, verzamelt en interpreteert gegevens vanuit deelopdrachten en zet deze om in gespecificeerde overzichten en rapportages. Die voorzie je vervolgens van een analyse en toelichting, eventueel in samenspraak met de procesverantwoordelijke teamleiders.
    Ook draag je bij aan (onderdelen van) de in- en externe rapportages, stuurrapportages en de viermaandelijkse rapportages die leidinggevenden ondersteunen bij de sturing en (externe) verantwoording. Kortom: als BI specialist bedrijfsvoering wacht jou een uitdagende en veelzijdige baan met impact!

    Een bijzondere baan, omdat

    • je investeert in de ontwikkeling en implementatie van BI binnen het cluster vanuit de visie én overtuiging dat BI onderdeel is en bijdraagt aan besturing en bedrijfsvoering.
    • je zorgt voor een single point of truth (cluster breed) voor alle cijfermatige zaken.
    • je door analyse van data jouw adviseurschap invult richting de besturing.
    • jij je in een snel veranderende omgeving je als een vis in het water voelt.
    • je abstracte zaken toegankelijk en tastbaar weet te maken.

    "Door onderwerpen als HR, financiën, planning & control en productieregie te bundelen in één afdeling versterken we als cluster Heffing onze bedrijfsvoering. Jij zorgt voor een single point of truth voor allerhande cijfermatige zaken. Helpen de besturing te verbeteren en samen met management verantwoordelijkheid voor de doelstellingen te pakken. Daar ligt de focus op in deze functie!" Perry Schreven-Manager team bedrijfsvoering.

    Wanneer past deze baan bij je?

    Je beschikt over hbo-niveau, in een relevante richting, bijvoorbeeld bedrijfseconomie, bestuurskunde of bedrijfskunde is een absolute pré.
    Je hebt minimaal drie jaar recente werkervaring als adviseur BI in een complex bestuurlijke omgeving.
    Je hebt minimaal drie jaar ervaring in rapportages maken, uitwerken en analyseren.
    Je hebt ervaring met SAP of SAS en Excel.
    Je werkt zeer nauwkeurig en je bent in staat systemisch te denken en handelen.
    Je hebt een open en proactieve houding en vindt het belangrijk om een goed eindproduct op te leveren en je bent flexibel als hiervoor extra inzet voor nodig is.

    Jouw competenties

    analyseren
    klantgerichtheid
    samenwerken
    resultaatgerichtheid
    plannen en organiseren

    De afdeling - Directie Centrale Administratieve Processen

    De directie Centrale Administratieve Processen (CAP) is het kloppend hart van de Belastingdienst. Iedereen in Nederland heeft met ons te maken. Jaarlijks versturen en verwerken wij meer dan 316 miljoen brieven, e-mails, aanslagen en aangiften. De verantwoordelijkheid voor de ontvangst, verwerking en verzending van alle fiscale gegevens van én aan burgers en bedrijven ligt bij ons. CAP is georganiseerd in vier onderdelen: Gegevens, Heffing, Inning en Centrale Functies.

    Samen zorgen zij ervoor dat iedereen in Nederland een aanslagbiljet krijgt, aangifte kan doen of een toeslag ontvangt. Om al deze gegevens op een verantwoordelijke en juiste manier te kunnen verwerken voert CAP miljoenen handelingen door, grotendeels geautomatiseerd. Onze ambitie? Massaal persoonlijk maken. Door zoveel mogelijk te digitaliseren, optimaliseren en slim gebruik te maken van data kunnen we dit mogelijk maken. Dit vraagt om medewerkers die mee- en vooruitdenken, nieuwsgierig zijn en zichzelf continu willen blijven ontwikkelen. Kijk voor meer info:

    De organisatie
    Belastingdienst

    Bij de Belastingdienst werken ongeveer 25.000 mensen verspreid over het hele land aan een financieel gezond Nederland. Dit doen we door eerlijk en zorgvuldig belastingen en premies volksverzekeringen te heffen, te innen en te controleren en fraude op te sporen. De Belastingdienst maakt het burgers en bedrijven zo gemakkelijk mogelijk om verplichtingen na te kunnen komen en gebruik te kunnen maken van rechten. Dat gebeurt met passende dienstverlening, door massale processen juist en tijdig uit te voeren én door adequaat toezicht uit te oefenen. De Belastingdienst is sterk in ontwikkeling en heeft de ambitie om de beste Belastingdienst voor Nederland te zijn met focus op fiscale taken en vakmanschap. Lees meer over de Belastingdienst op:

    Bijzonderheden

    We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Neem in de bestandsnaam jouw voor- en achternaam op. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

    Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:

    Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
    Daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen.
    Op 14 Juli vinden de selectiegesprekken plaats.
    Bij voldoende reacties kan de vacature eerder sluiten.

    Onderaan deze vacature vind je meer uitleg over de stappen die je doorloopt in de sollicitatieprocedure.

    De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde kennis en werkervaring als op het opleidingsniveau. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

    De Belastingdienst zet zich in voor de banenafspraak: zoveel mogelijk banen realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking. Val jij in deze doelgroep? Wij zullen je ondersteunen zodat je optimaal kunt functioneren, en daarmee jouw bijdrage aan Nederland kunt leveren. Of het nu gaat om aanpassingen op je werkplek, bepaalde voorzieningen in het vervoer of bijvoorbeeld vergoedingen van het UWV: samen met jou, je leidinggevende én een jobcoach gaan wij kijken naar jouw kwaliteiten en mogelijkheden om een passend werkpakket uit te voeren. Wil jij weten of je hierbij hoort en wat dit exact betekent voor jou? Lees hier meer.

    Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

    Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment.

    Wanneer je solliciteert op een functie maak je eenmalig een account aan. Met je account kan je de status van je sollicitatie inzien.
    mehr ansehen weniger ansehen

  • Senior system engineer  

    - Gelderland

    Binnen het team BerichtenVerwerkingBroker (BVB) zijn we op zoek naar een senior system engineer die graag de handen uit de mouwen steekt. Je werkt aan stabiele applicaties die dagelijks bijdragen aan het berichtenverkeer van de Belastingdienst.

    Dit doe je bij de Belastingdienst

    Als senior system engineer werk je in het BerichtenVerwerkingBroker (BVB) team. Je zorgt ervoor dat belangrijke systemen goed blijven werken. Deze systemen gebruiken IBM MQ Broker (IBM App Connect Enterprise) en zijn belangrijk voor het verwerken van berichten binnen de Belastingdienst. Je houd deze systemen up-to-date door bijvoorbeeld updates door te voeren op Linux, Broker en DB2. Ook voer je jaarlijks terugkerende aanpassingen uit op de KUB-applicatie, zoals het toevoegen van nieuwe jaren of het aanpassen van bestaande onderdelen in Java of scripts.

    Je lost technische problemen op en voert migraties uit. Dit doe je samen met andere collega's en teams. Je stelt een stappenplan op en zorgt ervoor dat alle technische omgevingen klaar zijn voor gebruik. Je bekijkt en verbetert documentatie, bespreekt nieuwe opleveringen met het testteam en helpt collega's bij het testen. Samen met je team werk je aan de planning en zorg je voor een goede uitvoering van het werk. Je gebruikt daarbij tools als JIRA en werkt volgens de Scrum-methode.

    De afdeling ontvangen & mededelen omvat alle applicaties die binnenkomende en uitgaande informatiestromen (papier én digitaal) van de Belastingdienst verwerken en/of routeren. Populair gezegd is O&M de digitale postkamer van de bedrijfsprocessen bestaande uit Aangifte, Aanslag, Inning, Gegevens, Douane en Toeslagen. Ten behoeve van de vele informatiestromen is er sprake van informatie-uitwisseling tussen diverse O&M applicaties onderling, maar natuurlijk ook daarbuiten.

    Een bijzondere baan, omdat

    je een sleutelrol speelt in het borgen van de continuïteit van cruciale systemen van de Belastingdienst;
    je werkt in een team dat zich óók richt op het vernieuwen van het gehele Ontvangen & Mededelen-landschap;
    je jouw expertise inzet binnen een DevOps-team dat zich ontwikkelt richting een moderne microservices-architectuur;
    je zowel met techniek als samenwerking impact maakt op het dagelijks functioneren van duizenden medewerkers.

    "Ik werk graag bij de Belastingdienst, omdat de technische uitdagingen vaak groot zijn en de werkzaamheden divers. En daarnaast zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden erg gunstig". Pieter, senior system engineer.

    Wanneer past deze baan bij je?

    Je hebt HBO- werk- en denkniveau.
    Je hebt minimaal 5 jaar ervaring als system engineer in een complexe IT-omgeving.
    Je hebt ervaring met IBM MQ Broker (IBM App Connect Enterprise), DB2, Java, en cripting in Python, Perl en shell.
    Je kent je weg in Linux-omgevingen (Red Hat) en hebt basiskennis van Windows 10/11.
    Je hebt ervaring met werken in Agile/Scrumteams en tools zoals JIRA.

    Jouw competenties

    plannen en organiseren
    samenwerken
    resultaatgerichtheid
    voortgangscontrole
    mondelinge uitdrukkingsvaardigheid

    De afdeling - Directie Informatievoorziening

    De directie Informatievoorziening is hét ICT-bedrijf van de Belastingdienst. Met ruim 3.000 collega's zorgen we dat Nederland kan rekenen op betrouwbare informatievoorzieningen en ICT-systemen. Heel Nederland? Ja, onze 'klanten' zijn niet alleen Belastingdienstmedewerkers, maar ook 8.600 grote ondernemers, 2,2 miljoen mkb-ondernemers en 8,5 miljoen burgers. En wist je dat wij werken volgens een agile-mindset? Open, transparant en gericht op leren en kennis delen. Door de toepassing van een DevOps-werkwijze en ons aanbod van geautomatiseerde technieken kunnen de systemen van de Belastingdienst dagelijks miljoenen data en euro's verwerken.

    Bij ons werk je in een moderne tech-organisatie met ménsen als kloppend hart. Of je nu als engineer of in een andere rol bijdraagt aan effectieve ICT; jouw inzet doet ertoe. Net als jouw ontwikkeling, waarin wij graag investeren. En jouw ideeën, waar we graag naar luisteren. Ook is er volop ruimte om samen te innoveren met externe partijen. Niet alleen om te moderniseren, maar vooral om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen die passen bij de belevingswereld van burgers, bedrijven en collega's.

    De organisatie
    Belastingdienst

    Bij de Belastingdienst werken ongeveer 25.000 mensen verspreid over het hele land aan een financieel gezond Nederland. Dit doen we door eerlijk en zorgvuldig belastingen en premies volksverzekeringen te heffen, te innen en te controleren en fraude op te sporen. De Belastingdienst maakt het burgers en bedrijven zo gemakkelijk mogelijk om verplichtingen na te kunnen komen en gebruik te kunnen maken van rechten. Dat gebeurt met passende dienstverlening, door massale processen juist en tijdig uit te voeren én door adequaat toezicht uit te oefenen. De Belastingdienst is sterk in ontwikkeling en heeft de ambitie om de beste Belastingdienst voor Nederland te zijn met focus op fiscale taken en vakmanschap. Lees meer over de Belastingdienst op:

    Bijzonderheden

    We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Neem in de bestandsnaam jouw voor- en achternaam op. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

    Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:

    Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
    Daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen.

    Onderaan deze vacature vind je meer uitleg over de stappen die je doorloopt in de sollicitatieprocedure.

    De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde kennis en werkervaring als op het opleidingsniveau. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

    De Belastingdienst zet zich in voor de banenafspraak: zoveel mogelijk banen realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking. Val jij in deze doelgroep? Wij zullen je ondersteunen zodat je optimaal kunt functioneren, en daarmee jouw bijdrage aan Nederland kunt leveren. Of het nu gaat om aanpassingen op je werkplek, bepaalde voorzieningen in het vervoer of bijvoorbeeld vergoedingen van het UWV: samen met jou, je leidinggevende én een jobcoach gaan wij kijken naar jouw kwaliteiten en mogelijkheden om een passend werkpakket uit te voeren. Wil jij weten of je hierbij hoort en wat dit exact betekent voor jou? Lees meer over werken met een arbeidsbeperking.

    Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

    Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment.

    Wanneer je solliciteert op een functie maak je eenmalig een account aan. Met je account kan je de status van je sollicitatie inzien.
    mehr ansehen weniger ansehen

  • Functioneel beheerder  

    - Gelderland

    Wil je bijdragen zodat de vitale voorzieningen in Nederland voor iedereen betaalbaar zijn, heeft het beheer van een ICT-systeem geen geheimen voor je, ben je constant bezig met hoe een team nog beter kan functioneren en pak je het initiatief als er iets moet gebeuren? Dan zijn we op zoek naar jou!

    Dit doe je bij de Belastingdienst

    Je werkt binnen het proces en regieteam CAP-Heffingen (Automiddelen) en je speelt een belangrijke rol bij het signaleren van mogelijke (ICT-) verbeteringen voor je directe collega's en draagt bij aan oplossingen hiervoor. Denk hierbij aan het specificeren en reviewen van nieuwe voorzieningen en releases. Je betrekt je collega's bij de veranderingen op zowel het proces- als op technisch vlak.

    Tevens werk je mee aan de integratie van de bestaande Workflow-systemen en het Informatiesysteem binnen de bestaande IV infrastructuur, coördineer je implementaties en daarvoor stem je af met de betrokkenen en belanghebbenden. Je monitort de werking van het Workflow-systeem en Informatiesysteem, signaleert tijdig issues en communiceert hierover met collega's en (keten)partners. Verstoringen weet je snel en goed te analyseren en je neemt maatregelen, zodat herstel snel plaatsvindt en schade beperkt wordt.

    Een bijzondere baan, omdat

    Je er mede voor zorgt dat de massale processen van de Belastingdienst goed verlopen: het correct en effectief monitoren, uitlezen en interpreteren van gegevens is je dagelijks werk;
    Je verstoringen signaleert en ervoor zorgt dat deze opgelost worden en je een rol hebt in de optimalisatie van de processen;
    Je veel verschillende contacten onderhoudt en dus snel een netwerk opbouwt;
    Je volop kansen krijgt om je zowel persoonlijk als vakinhoudelijk te ontwikkelen.

    "Zorg voor grip op systemen die Nederland draaiende houden, bij ons draait het om samenwerken, elkaar versterken en elke dag met plezier bijdragen aan iets groots en betekenisvols". Geert, teammember Functioneel Beheer.

    Wanneer past deze baan bij je?

    • Je hebt HBO-werk- en -denkniveau.
    • Je bent proactief en wacht niet af tot er iets op je af komt; je pakt het initiatief.
    • Je bent communicatief sterk en beschikt over een klantgerichte instelling.
    • Je bent omgevingsbewust en houdt bij het nemen van beslissingen rekening met maatschappelijke, organisatorische en politieke verhoudingen.
    • Je hebt bij voorkeur aantoonbare kennis van of ervaring met het beheren en analyseren van software en data van een grote en complexe organisatie.
    • Je hebt kennis en ervaring met het schrijven van SQL-query's en het werken met Visual Studio en dot.net en Web applicatie op basis Microsoft webapplicatie in combinatie met javascript frameworks (vue).
    • Je hebt bij voorkeur kennis van en ervaring met Workflow applicaties ter ondersteuning van administratieve processen.
    • Je hebt technische kennis van Workflow-systemen die binnen CAP Autoheffingen gebruikt worden. PGA Workflow, UZGB Workflow en BPM Workflow.

    Jouw competenties

    zelfontwikkeling
    plannen en organiseren
    samenwerken
    resultaatgerichtheid
    analyseren

    De afdeling - Directie Centrale Administratieve Processen

    De directie Centrale Administratieve Processen (CAP) is het kloppend hart van de Belastingdienst. Iedereen in Nederland heeft met ons te maken. Jaarlijks versturen en verwerken wij meer dan 316 miljoen brieven, e-mails, aanslagen en aangiften. De verantwoordelijkheid voor de ontvangst, verwerking en verzending van alle fiscale gegevens van én aan burgers en bedrijven ligt bij ons. CAP is georganiseerd in vier onderdelen: Gegevens, Heffing, Inning en Centrale Functies.

    Samen zorgen zij ervoor dat iedereen in Nederland een aanslagbiljet krijgt, aangifte kan doen of een toeslag ontvangt. Om al deze gegevens op een verantwoordelijke en juiste manier te kunnen verwerken voert CAP miljoenen handelingen door, grotendeels geautomatiseerd. Onze ambitie? Massaal persoonlijk maken. Door zoveel mogelijk te digitaliseren, optimaliseren en slim gebruik te maken van data kunnen we dit mogelijk maken. Dit vraagt om medewerkers die mee- en vooruitdenken, nieuwsgierig zijn en zichzelf continu willen blijven ontwikkelen. Kijk voor meer info:

    De organisatie
    Belastingdienst

    Bij de Belastingdienst werken ongeveer 25.000 mensen verspreid over het hele land aan een financieel gezond Nederland. Dit doen we door eerlijk en zorgvuldig belastingen en premies volksverzekeringen te heffen, te innen en te controleren en fraude op te sporen. De Belastingdienst maakt het burgers en bedrijven zo gemakkelijk mogelijk om verplichtingen na te kunnen komen en gebruik te kunnen maken van rechten. Dat gebeurt met passende dienstverlening, door massale processen juist en tijdig uit te voeren én door adequaat toezicht uit te oefenen. De Belastingdienst is sterk in ontwikkeling en heeft de ambitie om de beste Belastingdienst voor Nederland te zijn met focus op fiscale taken en vakmanschap. Lees meer over de Belastingdienst op:

    Bijzonderheden

    We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Neem in de bestandsnaam jouw voor- en achternaam op. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

    Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:

    Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
    Daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen.
    Op 10 juni aanstaande, of zoveel eerder bij een geschikte potentiele kandidaat, vinden de selectiegesprekken plaats.

    Onderaan deze vacature vind je meer uitleg over de stappen die je doorloopt in de sollicitatieprocedure.

    De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde kennis en werkervaring als op het opleidingsniveau. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

    De Belastingdienst zet zich in voor de banenafspraak: zoveel mogelijk banen realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking. Val jij in deze doelgroep? Wij zullen je ondersteunen zodat je optimaal kunt functioneren, en daarmee jouw bijdrage aan Nederland kunt leveren. Of het nu gaat om aanpassingen op je werkplek, bepaalde voorzieningen in het vervoer of bijvoorbeeld vergoedingen van het UWV: samen met jou, je leidinggevende én een jobcoach gaan wij kijken naar jouw kwaliteiten en mogelijkheden om een passend werkpakket uit te voeren. Wil jij weten of je hierbij hoort en wat dit exact betekent voor jou? Lees meer over werken met een arbeidsbeperking.

    Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

    Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment.

    Wanneer je solliciteert op een functie maak je eenmalig een account aan. Met je account kan je de status van je sollicitatie inzien.
    mehr ansehen weniger ansehen

  • Scrummaster  

    - Gelderland

    Als Junior Scrummaster bij IBS Douane krijg je de kans om meters te maken in je ontwikkeling en om bij te dragen aan belangrijke projecten. We waarderen leer- en verandervermogen, dus je moet bereid zijn om jezelf uit te dagen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.

    Dit doe je bij de Belastingdienst

    In jouw functie ben je dagelijks bezig met het motiveren van het team om het beste uit zichzelf te halen. Je faciliteert een multidisciplinair scrumteam en zorgt ervoor dat zij optimaal gebruik maken van de agile-werkwijze. Samen met het team werk je nauw samen om de productiviteit en kwalitatieve resultaten te verhogen. Daarnaast ondersteun je de Product Owner bij het plannen van increments en bewaak je, samen met het team, de voortgang en kwaliteit van de resultaten. Je ontwikkelt de agile-mindset van het team en zorgt voor een soepele samenwerking binnen en buiten het team.

    Je werkt in een groot en complex applicatielandschap, waarbij jouw heldere blik essentieel is en zeer gewaardeerd wordt. Als Scrum Master werk je hybride, zowel thuis als op kantoor in Apeldoorn, waarbij wij minimaal één vaste kantoordag hebben, wat jou de flexibiliteit biedt om jouw werk zo efficiënt mogelijk in te richten. Je komt te werken op een unieke plek: de Douane is er maar één in Nederland, waardoor je een directe impact hebt op nationale processen en veiligheid.

    Jouw bijdrage is cruciaal voor de efficiëntie en het succes van het team, wat resulteert in betere IT-ondersteuning voor de Douane en daarmee een veiliger Nederland. Door jouw begeleiding en coaching wordt de organisatie in staat gesteld sneller en effectiever te reageren op veranderingen. Daarnaast bieden wij jou diverse ontwikkelmogelijkheden, zowel vaktechnisch als persoonlijk, die je natuurlijk met beide handen aangrijpt. Tevens speel je een actieve rol in het succesvol afronden van projecten die de hele keten versterken, ten behoeve van de dagelijkse werkzaamheden van douaniers en de veiligheid van de inwoners.

    Een bijzondere baan, omdat

    Je werkt in een dynamische omgeving waarin je rol cruciaal is voor het succes van multidisciplinaire teams.
    Je bent onmisbaar in het verbeteren van de prestaties van jouw team.
    Je speelt een centrale rol in het coördineren en integreren van processen binnen een complex en uitdagend werkveld.
    Je krijgt de mogelijkheid om continu te leren en te groeien, terwijl je het team inspireert en motiveert.

    "Bij IBS Douane krijg je de kans om in een dynamische omgeving te groeien, met de juiste begeleiding en mentorschap om je potentieel volledig te benutten. Neem de stap in je carrière en ontdek de mogelijkheden binnen ons team!"

    Wanneer past deze baan bij je?

    Je hebt een HBO werk-/denkniveau in een voor de functie relevante richting.
    Je hebt 1-2 jaar relevante werkervaring in een soortgelijke functie.
    Je hebt ervaring met coachen in het werken met agile, scrum, SAFe.
    Je beschikt bij voorkeur over certificaat Professional Scrummaster niveau 1 (PSM-1).
    Je ben bereid opleidingen/trainingen te volgen.

    Jouw competenties

    analyseren
    samenwerken
    resultaatgerichtheid
    omgevingsbewustzijn
    plannen en organiseren

    De afdeling - Directie Informatievoorziening

    De directie Informatievoorziening is hét ICT-bedrijf van de Belastingdienst. Met ruim 3.000 collega's zorgen we dat Nederland kan rekenen op betrouwbare informatievoorzieningen en ICT-systemen. Heel Nederland? Ja, onze 'klanten' zijn niet alleen Belastingdienstmedewerkers, maar ook 8.600 grote ondernemers, 2,2 miljoen mkb-ondernemers en 8,5 miljoen burgers. En wist je dat wij werken volgens een agile-mindset? Open, transparant en gericht op leren en kennis delen. Door de toepassing van een DevOps-werkwijze en ons aanbod van geautomatiseerde technieken kunnen de systemen van de Belastingdienst dagelijks miljoenen data en euro's verwerken.

    Bij ons werk je in een moderne tech-organisatie met ménsen als kloppend hart. Of je nu als engineer of in een andere rol bijdraagt aan effectieve ICT; jouw inzet doet ertoe. Net als jouw ontwikkeling, waarin wij graag investeren. En jouw ideeën, waar we graag naar luisteren. Ook is er volop ruimte om samen te innoveren met externe partijen. Niet alleen om te moderniseren, maar vooral om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen die passen bij de belevingswereld van burgers, bedrijven en collega's.

    De organisatie
    Belastingdienst

    Bij de Belastingdienst werken ongeveer 25.000 mensen verspreid over het hele land aan een financieel gezond Nederland. Dit doen we door eerlijk en zorgvuldig belastingen en premies volksverzekeringen te heffen, te innen en te controleren en fraude op te sporen. De Belastingdienst maakt het burgers en bedrijven zo gemakkelijk mogelijk om verplichtingen na te kunnen komen en gebruik te kunnen maken van rechten. Dat gebeurt met passende dienstverlening, door massale processen juist en tijdig uit te voeren én door adequaat toezicht uit te oefenen. De Belastingdienst is sterk in ontwikkeling en heeft de ambitie om de beste Belastingdienst voor Nederland te zijn met focus op fiscale taken en vakmanschap. Lees meer over de Belastingdienst op:

    Bijzonderheden

    We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Neem in de bestandsnaam jouw voor- en achternaam op. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

    Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:

    Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
    Daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen en vinden de selectiegesprekken plaats.

    Onderaan deze vacature vind je meer uitleg over de stappen die je doorloopt in de sollicitatieprocedure.

    De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde kennis en werkervaring als op het opleidingsniveau. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

    De Belastingdienst zet zich in voor de banenafspraak: zoveel mogelijk banen realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking. Val jij in deze doelgroep? Wij zullen je ondersteunen zodat je optimaal kunt functioneren, en daarmee jouw bijdrage aan Nederland kunt leveren. Of het nu gaat om aanpassingen op je werkplek, bepaalde voorzieningen in het vervoer of bijvoorbeeld vergoedingen van het UWV: samen met jou, je leidinggevende én een jobcoach gaan wij kijken naar jouw kwaliteiten en mogelijkheden om een passend werkpakket uit te voeren. Wil jij weten of je hierbij hoort en wat dit exact betekent voor jou? Lees meer over werken met een arbeidsbeperking.

    Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

    Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment.

    Wanneer je solliciteert op een functie maak je eenmalig een account aan. Met je account kan je de status van je sollicitatie inzien.
    mehr ansehen weniger ansehen

  • Product owner  

    - Utrecht (Stad)

    Nieuwe functionaliteiten opleveren die beter aansluiten op de behoeften van burgers en bedrijven. Daar zetten we ons dagelijks 100% voor in. De laatste jaren maakt de Belastingdienst een verder gaande beweging naar de Agile werkwijze in lijn met het SAFE framework. Wil jij ons, als product owner bij de Belastingdienst in Utrecht en Apeldoorn helpen om deze manier van werken door te ontwikkelen?

    Voor verschillende onderdelen van de Belastingdienst zoeken we meerdere nieuwe collega's die aan de slag gaan als Product owner. Graag kijken we samen bij waar jij het beste past!

    Ben jij een product owner of wil je er één worden?
    Reageer dan snel, zodat we samen kunnen oriënteren op jouw behoeften en wensen binnen je loopbaan. Na dit gesprek gaan we op zoek naar de mogelijkheid binnen de Belastingdienst die het beste bij je past.

    We hebben bij meerdere directies posities te vervullen, bijvoorbeeld Klantinteractie & -Services en Grote Ondernemingen. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden!

    Dit doe je bij de Belastingdienst

    Als product owner (PO) ben je de verbindende schakel tussen de verschillende belanghebbenden en 1 van de multidisciplinaire teams in Utrecht of Apeldoorn. Jij bent verantwoordelijk voor de op te leveren resultaten van het ontwikkelteam. Het kan hierbij gaan om een bestaand of nieuw product, zoals bijvoorbeeld videobellen en chatten. Met jouw visie op het product, zorg je voor een goede planning. Daarbij probeer je als volwaardig lid van het Agile ontwikkelteam zoveel mogelijk klantwaarde voor het betreffende domein te creëren. Dit doe je zonder zelf deel te nemen aan ontwikkelactiviteiten.

    Jij bent dus de eindverantwoordelijke voor het identificeren van de werkpakketten (user stories) en het prioriteren van deze pakketten in een team-werkvoorraad. Hierbij zorg je dat de user stories de klantbehoeften vertegenwoordigen en dat ze de beoogde waarde toevoegen. Als product owner heb je affiniteit met het IT-voortbrengingsproces en de toegepaste technologie en automatisering daarvan. Je verbindt de belangen van de business met de eisen vanuit de technologie. Doordat je het ontwikkelteam helpt met het vertalen van klantwensen, lever je een belangrijke maatschappelijke bijdrage. Dankzij jouw werk, kunnen burgers en bedrijven hun belastingzaken zo eenvoudig mogelijk regelen.

    Een bijzondere baan, omdat

    je de schakel bent tussen IT en Business. Je creëert een gedeelde werkelijkheid die Business en IT beiden begrijpen.
    je vanaf het begin tot het eind betrokken bent; van doel- en vraagarticulatie in de lijn tot voortbrenging, implementatie en toepassing in de uitvoering.
    jouw werk direct effect heeft op de dienstverlening aan belastingplichtigen in ons land.
    je binnen de Belastingdienst aan de slag gaat met actuele uitdagingen waardoor je jezelf kunt ontwikkelen in het vakgebied.
    we rekening houden met een goede balans in werk- en privéleven, waaronder flexibiliteit (thuiswerken, werktijden) en vrijheid (autonomie, vakantiedagen).
    je veel verdieping en persoonlijke ontwikkeling kunt vinden in jouw werk.
    je betrokken bent bij een sterk ontwikkelende organisatie met een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid.

    "Vanuit mijn rol als product owner bij de Belastingdienst draag ik actief bij aan een verbeterde (online) klantbeleving voor burgers, bedrijven en intermediairs. Samen met mijn team werk ik aan de beste route om dit doel te bereiken. Elke dag is er een nieuwe uitdaging met tal van mogelijke oplossingen. Een complexe en dynamische puzzel die ervoor zorgt dat ik mezelf blijf ontwikkelen in mijn rol als PO en als professional." Alain, product owner bij KI&S.

    Wanneer past deze baan bij je?

    Je hebt een wo-werk- en denkniveau.
    Je hebt ervaring als SAFe product owner en je benut de ruimte die je krijgt om de organisatie een stap verder te helpen in Agile werken.
    Je hebt ervaring met het maken van een goede afweging van waarde/impact vanuit je drive voor klantgerichte dienstverlening.
    Je hebt algemene IT-kennis dankzij ervaring met IT-ontwikkeltrajecten.
    Je stemt zaken goed af met verschillende stakeholders en kunt alle belangen bij elkaar brengen.
    Je hebt kennis en ervaring met innovatieve aanpakken zoals design thinking en specification by example.
    Je spreekt en schrijft goed Nederlands.

    Jouw competenties

    Analyseren
    Overtuigingskracht
    Plannen en organiseren
    Resultaatgerichtheid
    Organisatiesensitiviteit

    De afdeling - Directie Organisatie en Personeel

    Het mooie van deze vacature is dat die openstaat bij verschillende directies binnen de domeinen Informatiehuishouding en Data en Security. Dit betekent dat we niet alleen meerdere nieuwe collega's zoeken, maar ook dat we tijdens de sollicitatieprocedure samen kijken welke directie het beste bij jou past. Ben je binnen jouw vakgebied op zoek naar specifieke(re) inhoudelijke uitdagingen om jezelf verder te verdiepen? Werk je graag bij een grote directie of gaat je voorkeur uit naar een kleinschaliger werkomgeving? We zijn benieuwd naar jouw persoonlijke wensen en ambities! Is er na het eerste gesprek een positieve indruk van beide kanten? Dan brengen we je graag in contact met een of meerdere directies. Zo kunnen jullie gezamenlijk verkennen of het interessant is om bij ons de volgende stap in je loopbaan te zetten.

    De organisatie
    Belastingdienst

    Bij de Belastingdienst werken ongeveer 25.000 mensen verspreid over het hele land aan een financieel gezond Nederland. Dit doen we door eerlijk en zorgvuldig belastingen en premies volksverzekeringen te heffen, te innen en te controleren en fraude op te sporen. De Belastingdienst maakt het burgers en bedrijven zo gemakkelijk mogelijk om verplichtingen na te kunnen komen en gebruik te kunnen maken van rechten. Dat gebeurt met passende dienstverlening, door massale processen juist en tijdig uit te voeren én door adequaat toezicht uit te oefenen. De Belastingdienst is sterk in ontwikkeling en heeft de ambitie om de beste Belastingdienst voor Nederland te zijn met focus op fiscale taken en vakmanschap. Lees meer over de Belastingdienst op:

    Bijzonderheden

    Werk je bij de Belastingdienst en ken je iemand die geschikt is voor deze functie? Word dan 'medewerver' door de persoon door te verwijzen naar deze vacature en kom in aanmerking voor een mooie beloning.

    We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

    Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

    Wanneer je solliciteert op een functie maak je eenmalig een account aan. Met je account kan je de status van je sollicitatie inzien.
    mehr ansehen weniger ansehen

  • Teamleider Invordering Hoorn  

    - Noord-Holland

    De Belastingdienst is volop in beweging; de effecten van de coronapandemie hebben ook uitwerking op ons inningsproces. Niet voor niets breiden we flink uit met nieuwe collega's die zich richten op de invordering. Wie deze professionals aanstuurt? Jij! Samen met de collega-leidinggevende stuur jij als manager van het team Midden- en Kleinbedrijf vanuit Hoorn het invorderingsproces aan. Een verantwoordelijke job: jij werkt aan de Belastingdienst van de toekomst.

    Kantoor Hoorn is verantwoordelijk voor de fiscale behandeling van ca. 100.000 ondernemingen in het MKB -segment. Wij bedienen met ongeveer 300 collega's een werkgebied dat loopt van het Noordzeekanaal tot en met Texel met een grote variëteit aan ondernemers. Ongeveer 50 van deze medewerkers houden zich bezig met de invordering.
    Ons kantoor kenmerkt zich door een goede sfeer, met een open en informele cultuur. We werken zowel thuis als op kantoor. Met elkaar in verbinding blijven, samenwerken en leren van elkaar is belangrijk. Ons kantoor is ook (deels) op hybride werken ingericht en goed bereikbaar met zowel de auto als openbaar vervoer. Ook als je woont in de omgeving van Zaandam of Alkmaar, is werken voor kantoor Hoorn dus ideaal.

    Dit doe je bij de Belastingdienst

    Je coacht en begeleidt een team van 15 tot 25 administratief medewerkers binnen de invordering en stuurt ze aan. Daarbij inspireer en enthousiasmeer je de medewerkers, zorgt voor de juiste begeleiding in veranderingen en haal je het beste in ze naar boven. Ze kunnen met jou sparren over complexe vraagstukken. Samen gaan jullie voor optimaal resultaat. Hierbij speelt de nieuwe wijze van dienstverlening aan ondernemers een grote rol, waarbij ook de rol van data en de digitalisering steeds groter wordt. Jij hebt vertrouwen in de professionaliteit van je team en geeft medewerkers de ruimte. Bovendien stimuleer en faciliteer je hun vaktechnische ontwikkeling, spreek je hen aan op kwaliteit en voortgang, stimuleer je de persoonlijke aanpak en hak je knopen door als de situatie daarom vraagt. Ook bewaak je deadlines. Je werkt samen met de portefeuillehouder invordering volgens de landelijke strategie van het invorderingsproces en focust op een klantgerichte aanpak. Daarnaast ben je je bewust van de politiek-bestuurlijke omgeving waarin je werkt. Bij de uitvoering van je werk vraagt dit om gevoel voor wat maatschappelijk speelt en een passende reactie. Hierbij hebben zowel jij als je medewerkers oog voor de ervaringen en belangen van de ondernemers, waar nodig samen met de andere specialisten uit de invordering. Inlevingsvermogen en goed kunnen luisteren komen dus van pas bij klantcontacten, maar ook in gesprek met de medewerker.

    Een bijzondere baan, omdat

    Je een zeer verantwoordelijke functie hebt nu jouw team de rest van de medewerkers binnen de invordering procesmatig, administratief en inhoudelijk ondersteunt.
    Je eraan bijdraagt dat de Belastingdienst burgers en bedrijven in Nederland nog beter van dienst kan zijn.
    Je de kans krijgt om je in verschillende richtingen verder te ontwikkelen.
    Je werkt in een dynamisch veld waar continu veranderingen plaatsvinden.

    "Ik werk in een afwisselend vakgebied waar het maatschappelijk belang een grote rol speelt zonder dat we het individuele belang van de ondernemer uit het oog verliezen. Samen met een team van professionals keuzes maken, balans houden en zorgen dat zij hun werk zo goed mogelijk kunnen doen, dat maakt deze functie boeiend!" - Henk, Manager invordering.

    Wanneer past deze baan bij je?

    Je hebt aantoonbaar minimaal HBO werk- en denkniveau.
    Je hebt bij voorkeur minimaal 3 jaar ervaring met leidinggeven.
    Je hebt ervaring met het (tegelijkertijd) coördineren van meerdere complexe en multidisciplinaire projecten en processen.
    Je hebt ervaring met team- en/of coaching van medewerkers
    Je hebt bij voorkeur een HBO diploma in een fiscale, economische of andere relevante richting.
    Je hebt kennis van en ervaring met het invorderingsproces en fiscaliteit of wil je hier in gaan verdiepen.
    Je bent benaderbaar, betrokken en weet de juiste toon te kiezen in gesprek met de medewerkers.
    Je wordt enthousiast van het idee om samen met een team van betrokken medewerkers vooruitgang te boeken.

    Jouw competenties

    aansturen groep
    netwerken
    ontwikkelen medewerkers
    organisatiesensitiviteit
    resultaatgerichtheid

    De afdeling - Directie Midden- en Kleinbedrijf

    De directie Midden- en Kleinbedrijf (MKB) is verantwoordelijk voor de fiscale behandeling van circa 3,1 miljoen verschillende zaken die vallen onder de noemer midden- en kleinbedrijf. Dit zijn 1,6 miljoen ondernemers, 300.000 stichtingen en verenigingen en de groeiende groep van 1,2 miljoen particulieren (bijvoorbeeld zonnepaneelhouders). De directie MKB levert een bijdrage aan de missie van de Belastingdienst en geeft op de volgende manieren invulling aan de uitvoerings- en toezichtstrategie van de Belastingdienst:

    Snelle, betrouwbare en zorgvuldige behandeling
    Deskundige en persoonlijke ondersteuning
    Effectief toezicht en fraudebestrijding
    Wendbare en toekomstbestendige organisatie

    De directie MKB streeft ernaar dat bedrijven bereid zijn uit zichzelf fiscale regels na te leven, zonder dwingende acties van de Belastingdienst. De directie MKB is binnen de Belastingdienst verantwoordelijk voor de uitvoering van de integrale overheidssamenwerking, met o.a. gemeenten, het Openbaar Ministerie en de politie. Daarnaast voert de directie werkzaamheden uit voor de gehele Belastingdienst, bijvoorbeeld op het gebied van deurwaarderij en waardeonderzoek. Ook het toezicht door middel van controle op de belangrijkste belastingwetten en processen, zoals de Inkomensheffing (winst en niet-winst), Loonheffing, Omzetbelasting en Vennootschapsbelasting. Daarnaast is de invordering van verschuldigde belastingen een belangrijk onderdeel van het werk.

    Er werken ongeveer 7.000 medewerkers binnen de directie MKB. Zij werken vanuit 20 locaties in het land.

    De organisatie
    Belastingdienst

    Bij de Belastingdienst werken ongeveer 25.000 mensen verspreid over het hele land aan een financieel gezond Nederland. Dit doen we door eerlijk en zorgvuldig belastingen en premies volksverzekeringen te heffen, te innen en te controleren en fraude op te sporen. De Belastingdienst maakt het burgers en bedrijven zo gemakkelijk mogelijk om verplichtingen na te kunnen komen en gebruik te kunnen maken van rechten. Dat gebeurt met passende dienstverlening, door massale processen juist en tijdig uit te voeren én door adequaat toezicht uit te oefenen. De Belastingdienst is sterk in ontwikkeling en heeft de ambitie om de beste Belastingdienst voor Nederland te zijn met focus op fiscale taken en vakmanschap. Lees meer over de Belastingdienst op:

    Bijzonderheden

    We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Neem in de bestandsnaam jouw voor- en achternaam op. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die kennisgeving mee.

    Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:

    Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.
    Daarna wordt beoordeeld of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen.
    Op woensdag 9 juli vinden de selectiegesprekken plaats in Hoorn.

    Onderaan deze vacature vind je meer uitleg over de stappen die je doorloopt in de sollicitatieprocedure.

    De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde kennis en werkervaring als op het opleidingsniveau. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

    De Belastingdienst zet zich in voor de banenafspraak: zoveel mogelijk banen realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking. Val jij in deze doelgroep? Wij zullen je ondersteunen zodat je optimaal kunt functioneren, en daarmee jouw bijdrage aan Nederland kunt leveren. Of het nu gaat om aanpassingen op je werkplek, bepaalde voorzieningen in het vervoer of bijvoorbeeld vergoedingen van het UWV: samen met jou, je leidinggevende én een jobcoach gaan wij kijken naar jouw kwaliteiten en mogelijkheden om een passend werkpakket uit te voeren. Wil jij weten of je hierbij hoort en wat dit exact betekent voor jou? Lees hier meer.

    Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van de sollicitatieprocedure, evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

    Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je met de sollicitatie-button reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment.

    Wanneer je solliciteert op een functie maak je eenmalig een account aan. Met je account kan je de status van je sollicitatie inzien.
    mehr ansehen weniger ansehen

  • S

    Specialist Informatiebeveiliging  

    - Zuid-Holland

    Functieomschrijving
    Zorg jij er graag voor dat systemen en processen veilig en betrouwbaar blijven? Als specialist informatiebeveiliging bij SSC-ICT draag jij bij aan de beveiliging van de digitale werkomgeving van ruim 57.000 collega's binnen de Rijksoverheid.

    Je ondersteunt de afdeling Rijkswerkomgeving (RWO) bij het borgen van een veilige informatievoorziening. Je voert werkzaamheden uit binnen de kaders van het informatiebeveiligingsbeleid en ondersteunt bij het naleven van wet- en regelgeving, zoals de AVG. Een belangrijk onderdeel van jouw rol is het verzamelen van bewijsstukken voor het in-control-framework-proces. Jij legt bijvoorbeeld vast hoe technische teams werken volgens vastgestelde procedures, zoals het vierogenprincipe of specifieke wachtwoordcriteria. Ook ontwikkelingen in nationale en Europese wetgeving - denk aan de nieuwe NIS2-richtlijn - vertaal jij moeiteloos naar concrete controleprocessen. Jouw doel? Zorgen dat we op elk moment direct auditdocumentatie kunnen aanleveren. Zelfs bij onverwachte controles.

    Daarnaast voer je risicoanalyses uit op werkplekbeveiliging, tools en producten. Je draagt bij aan heldere rapportages en levert input voor mogelijke verbeteringen binnen de informatiebeveiliging. Je werkt nauw samen met collega's binnen RWO en onderhoudt contact met het CISO-office van SSC-ICT.

    Collega's uit het hele team - van medewerkers tot managers - weten jou te vinden voor advies en antwoorden op hun securityvragen. Ook ondersteun je de securityadviseur bij audits en penetratietesten en werk je intensief samen binnen een multidisciplinair team.

    Wat ga je nog meer doen:

    Uitvoeren van risicoanalyses op de werkplekbeveiliging en de systemen.
    Bijhouden en verzamelen van documentatie voor interne audits en controles.
    Ondersteunen bij het verbeteren van processen rondom informatiebeveiliging.
    Borgen van naleving van richtlijnen en wetgeving, zoals de AVG.
    Samenwerken met collega's binnen RWO en afstemmen met het CISO-office.

    Jouw werkzaamheden sluiten aan op het KWIV-profiel 4.1.1 SECURITY MANAGEMENT.
    Meer informatie over KWIV-profielen vind je op:Kwaliteitsraamwerk Informatievoorziening (KWIV)
    Functie-eisen
    Je hebt minimaal een hbo-werk- en -denkniveau (op basis van opleiding of ervaring).
    Je hebt enkele jaren ervaring op het gebied van informatiebeveiliging en/of privacy (AVG).
    Je hebt ervaring met informatiebeveiligingsstandaarden zoals de BIO of ISO 27001.
    Je hebt ervaring binnen IT-omgevingen.
    Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal goed.

    Competenties

    Je werkt planmatig en houdt overzicht.
    Je stelt de juiste prioriteiten en schakelt makkelijk als situaties veranderen.
    Je legt informatie zorgvuldig vast en weet duidelijk te communiceren.
    Je zoekt actief de samenwerking op en betrekt anderen op een positieve manier bij jouw aanpak.
    Arbeidsvoorwaarden
    Salarisniveau schaal 10
    Maandsalaris Min €3.404 - Max. €5.389 (bruto)
    Dienstverband Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
    Contractduur 1 jaar
    Minimaal aantal uren per week 36
    Maximaal aantal uren per week 36
    Overige arbeidsvoorwaarden
    Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,50% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. Lees hier meer over het IKB: Individueel keuzebudget (IKB). De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.
    Bijzonderheden
    De einddatum van de vacature is niet leidend. De selectie start wanneer geschikte kandidaten solliciteren. De vacature kan dus vóór de vermelde einddatum sluiten. Wees er daarom op tijd bij en reageer snel!

    Het kan voorkomen dat jouw ervaring niet volledig aansluit bij het schaalniveau van deze vacature, maar dat we wel de motivatie en potentie in jou zien. In dat geval kijken we of er mogelijkheden zijn om een schaal lager in te stromen zodat je op termijn alsnog kan doorstromen naar de schaal van deze vacature.

    De wederzijdse kennismaking en selectieprocedure bestaat uit twee gesprekken en mogelijk een assessment. Bij een positief verloop volgt een afrondend arbeidsvoorwaardengesprek.

    Een AIVD B-veiligheidsonderzoek is onderdeel van de procedure.
    Meer over de functiegroep Adviseur Bedrijfsvoering

    Door het Functiegebouw Rijk worden medewerkers en leidinggevenden geholpen bij het maken van resultaat- en ontwikkelafspraken in functioneringsgesprekken en krijgt men inzicht in de loopbaanmogelijkheden binnen de Rijksoverheid.

    Meer informatie op Functiegebouw Rijksoverheid

    Meer over jouw toekomstige afdeling

    Binnen de afdeling Rijkswerkomgeving (RWO) is team Specials verantwoordelijk voor veel aspecten die niet technisch zijn, maar wel een relevante relatie hebben met de werkomgeving. Team Specials ondersteunt de overige teams binnen RWO met de uitvoering van de ITIL-processen, die voortkomen uit incidentmanagement, problemmanagement en changemanagement. Daarnaast verzorgt het team stuurinformatie aan de teammanagers, en geeft advies voor een snellere afwikkeling van werkzaamheden.

    Jouw 15 collega's hebben diverse leeftijden en achtergronden en brengen ieder hun eigen expertise mee. De teammanager geeft ruimte en vertrouwen, waardoor er veel vrijheid is om initiatief te nemen. We leren van én met elkaar, niet alleen binnen IT maar juist ook in de breedte van onze afdeling. Zo bouwen we samen aan een steeds hoger beveiligingsniveau én een betere gebruikerservaring bij één van de grootste ICT-dienstverleners van en voor de Rijksoverheid.

    SSC-ICT (Ministerie van BZK)

    Wij zijn SSC-ICT, een van de grootste ICT-dienstverleners van en voor de Rijksoverheid. Met onze ICT-diensten zorgen wij ervoor dat ruim 57.000 rijkscollega's van 9 ministeries hun werk in dienst van de samenleving altijd, overal en veilig kunnen doen.

    ICT moet altijd en overal werken en onze ruim 1.400 medewerkers zorgen daarvoor. Wij gaan elke uitdaging aan, om het werken binnen de Rijksoverheid nog beter, sneller, veiliger én leuker te maken. Wij ondersteunen onze rijkscollega's met een digitale werkomgeving op ieder apparaat, op ruim 100 locaties in Nederland én wereldwijd op onze ambassades en consulaten. Daarnaast beheren en ontwikkelen we een gevarieerd applicatielandschap, bieden we ICT-diensten met extra hoge beveiligingsniveaus en voeren we jaarlijks honderden projecten uit. Snelle ICT-ontwikkelingen, politieke belangen en de verschillen tussen de diverse ministeries maken ons werk interessant en uitdagend.

    De impact van ons werk is door de grootte van onze ICT-infrastructuur, het nationale en internationale belang en de hoge beveiligingsniveaus enorm. Wij werken met geavanceerde technieken en systemen en gebruiken een breed scala aan producten om de digitale werkomgeving van de Rijksoverheid goed te laten functioneren. Ook beheren wij omvangrijke en onmisbare enterprise-applicaties. Met onze kennis van applicaties én de Rijksoverheid geven wij gericht advies en zetten we data om in realtime informatie. Zo helpen wij het Rijk slimmer te werken.

    Binnen onze organisatie ligt de focus steeds meer op agile werken, wat ons in staat stelt om sneller resultaten te behalen en effectiever samen te werken. SSC-ICT is daarom op zoek naar collega's met ervaring in agile werken. Met jouw ervaring kun je onze organisatie versterken en bijdragen aan onze groeiende focus op agile methodes, waarmee we onze dienstverlening binnen de Rijksoverheid verder optimaliseren.

    Stel gerust je vraag
    Meer informatie over deze vacature
    Kelly Veenboer
    Meer informatie over de sollicitatieprocedure
    Kelly Veenboer
    mehr ansehen weniger ansehen

  • Technical Support Engineer (machinebouw)  

    - Gelderland

    Ben jij servicegericht en stressbestendig en wil je werken bij een internationaal en innovatief familiebedrijf met een uniek hightech product? Dan zijn wij op zoek naar jou! Jij wordt bij ons de aangewezen persoon om onze klanten, dealers en monteurs te voorzien van gedegen technisch support.

    Wat ga je doen als Technical Support Engineer?

    In deze functie ben je verantwoordelijk voor de technische support aan onze klanten, dealers en monteurs over onze sorteerinstallaties en de bijbehorende randapparatuur. Je krijgt te maken met een diversiteit aan vragen, verzoeken en storingen. De meldingen die binnen komen betreffen voornamelijk machinebesturing en software-issues.

    Het is belangrijk om de juiste prioriteiten te stellen en op basis van je technisch inzicht urgente problemen te onderkennen. Je registreert de binnengekomen gesprekken, de uitvoering en de afhandeling. Ook verzorg je technische trainingen aan klanten, dealers en collega's.

    In sommige gevallen bezoek je onze internationale klanten om hen on-site te ondersteunen. We proberen invulling te geven aan de wens om klanten op locatie te ondersteunen.

    Wat bieden wij jou?

    Een uitstekend salaris dat past bij jouw opleiding, kennis en werkervaring;

    Een functie binnen een stabiel, high-tech, internationaal familiebedrijf met een informele en prettige werksfeer;

    Je werkt met een heleboel slimme, praktische en gezellige collega's aan onze high-tech sorteeroplossingen;

    25 vakantiedagen en 13 ADV-dagen, voor een goede balans tussen werk en privé;

    Een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket volgens de CAO Metaal en Techniek, een tegemoetkoming in de reiskosten en diverse personeelsregelingen;

    Een winstdelingsregeling en een goede pensioenregeling bij PMT;

    Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling, groei en opleidingsmogelijkheden;

    Een veelzijdige werkplek in een bedrijf dat toonaangevend is in de groente- en fruitsector, wereldwijd actief in meer dan 40 landen;

    De mogelijkheid tot (gedeeltelijk) thuiswerken, dit kan na een gedegen inwerkperiode;

    Een laptop/telefoon van de zaak;

    Buitenlandtoeslagen, toeslagen voor overwerk, 100% vergoeding van reisuren naar de klant;

    Je krijgt de mogelijkheid om onze opdrachtgevers op inspirerende wereldwijde locaties te bezoeken.

    Waar kom je te werken?

    Vanuit ons hoofdkantoor in Tricht (naast Geldermalsen) ontwikkelen en produceren we sorteer- en verpakkingsinstallaties voor groente en fruit. Dit doen we samen met zo'n 200 collega's, dag in dag uit. Vrijwel alle nieuwe technologieën, zowel mechanisch als software, worden door onze eigen R&D-afdeling ontwikkeld. Mede hierdoor behoren wij al tientallen jaren tot de top van de markt en zijn we in meer dan 40 landen actief.

    Sollicitatieprocedure voor de vacature Technical Support Engineer in Tricht

    Je kunt eenvoudig solliciteren via deze website. We nemen zo snel mogelijk contact met je op voor een terugkoppeling en om een eventuele kennismaking in te plannen. Heb je inhoudelijke vragen over de vacature? Dan kan je contact opnemen met Richard Verschuur (recruiter) via 00.

    Meer weten over wat werken bij Greefa betekent?
    Kijk dan op
    Meer informatie over onze machines vind je op

    Gedurende ons wervingsproces kan een assessment/psychologische test/medische keuring deel uitmaken van de sollicitatieprocedure.

    De invulling van deze vacature kan, in overleg en met toestemming van GREEFA, met behulp van externe bureau's worden ingevuld.

    Wat breng jij mee?

    Om de werkzaamheden op niveau te kunnen uitvoeren heb je een technisch MBO/HBO werk en denk niveau nodig, bij voorkeur richting elektrotechniek, mechatronica of technische informatica;

    Belangrijk is dat je kennis hebt van PLC programmatuur en IT, of open staat om deze kennis te vergroten. Daarnaast is het een pre wanneer je enkele jaren ervaring hebt in een soortgelijke functie;

    Omdat je voor een wereldwijde klantenkring gaat werken is het noodzakelijk dat je de Engelse en bij voorkeur Duitse taal op niveau kunt spreken en schrijven.

    Wij zoeken iemand die past binnen de professionaliteit en gedrevenheid van een hightechbedrijf, maar ook binnen de informele sfeer van een familiebedrijf.
    mehr ansehen weniger ansehen

  • S

    Informatiebeveiligingscoördinator  

    - Zuid-Holland

    Functieomschrijving
    Ben jij degene die complexe beveiligingsvraagstukken weet te vertalen naar heldere oplossingen binnen een grote overheidsorganisatie? Als informatiebeveiligingscoördinator bij SSC-ICT zorg je dat ruim 57.000 collega's binnen de Rijksoverheid dagelijks kunnen vertrouwen op een veilige, integere en betrouwbare informatievoorziening. Jij bent de verbindende schakel tussen verschillende afdelingen en IT-security. Je zorgt, samen met je team, dat de beveiliging van werkplekken niet alleen stevig is, maar ook aantoonbaar werkt.

    Voor de afdeling Rijkswerkomgeving (RWO) ben jij hét aanspreekpunt op het gebied van informatiebeveiliging. Je coördineert de uitvoering van het securitybeleid binnen duidelijke wettelijke kaders, zoals de AVG. Je combineert de praktische uitvoering van dagelijkse processen met bredere teamoverstijgende verantwoordelijkheden en je bent een sparringpartner voor het managementteam.

    Een belangrijk onderdeel van jouw rol is het verzamelen van bewijsstukken voor het in-control-frameworkproces. Je legt bijvoorbeeld vast hoe technische teams werken volgens procedures, zoals het vierogenprincipe of specifieke wachtwoordcriteria. Ontwikkelingen in nationale en Europese wetgeving - zoals de nieuwe NIS2-richtlijn - vertaal jij naar concrete controleprocessen. Je doel? Zorgen dat we altijd direct auditdocumentatie kunnen aanleveren, ook bij onverwachte controles.

    Wat je verder gaat doen:

    Uitvoeren van risicoanalyses op werkplekbeveiliging, tools en producten, waarbij je jouw technische expertise actief inzet.
    Zorgvuldig documenteren van informatie en het (coördineren van) heldere rapportages.
    Onderbouwde voorstellen doen om het informatiebeveiligingsbeleid continu te verbeteren.
    Verder uitrollen en versterken van het 24/7 auditable-principe binnen de afdeling.
    Fungeren als verbindende schakel tussen jouw team en het Chief Information Security Office (CISO), dat de kaders voor informatiebeveiliging bepaalt.

    Jouw werkzaamheden sluiten aan op het KWIV-profiel 4.1.1 SECURITY MANAGEMENTMeer informatie over KWIV-profielen vind je op:Kwaliteitsraamwerk Informatievoorziening (KWIV) - Functiegebouw Rijk (functiegebouwrijksoverheid.nl)
    Functie-eisen
    Je hebt minimaal een hbo-werk- en -denkniveau, op basis van een opleiding of ervaring.
    Je hebt minstens 3 jaar recente werkervaring op het gebied van security en privacy (AVG), binnen een enterprise (IT)-omgeving.
    Je hebt ervaring met informatiebeveiligingsstandaarden en -normen, zoals de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO), ISO 27001/27002 of NEN 7510.
    Je beheerst de Nederlandse en Engelse taal goed.

    Competenties

    Je plant slim en je haalt deadlines.
    In een omgeving die continu verandert, stel je steeds de juiste prioriteiten.
    Flexibel schakelen wanneer het werk anders loopt of bij het oplossen van een incident gaat je moeiteloos af.
    Duidelijke en effectieve documentatie vind je belangrijk, en je communiceert helder.
    In een speelveld waar de balans tussen veiligheid en gebruikerstevredenheid centraal staat, weet je mensen te overtuigen van de juiste aanpak.
    Arbeidsvoorwaarden
    Salarisniveau schaal 11
    Maandsalaris Min €4.024 - Max. €6.110 (bruto)
    Dienstverband Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
    Contractduur 1 jaar
    Minimaal aantal uren per week 36
    Maximaal aantal uren per week 36
    Overige arbeidsvoorwaarden
    Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,50% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. Lees hier meer over het IKB: Individueel keuzebudget (IKB). De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.
    Bijzonderheden
    De einddatum van de vacature is niet leidend. De selectie start wanneer geschikte kandidaten solliciteren. De vacature kan dus vóór de vermelde einddatum sluiten. Wees er daarom op tijd bij en reageer snel!

    Het kan voorkomen dat jouw ervaring niet volledig aansluit bij het schaalniveau van deze vacature, maar dat we wel de motivatie en potentie in jou zien. In dat geval kijken we of er mogelijkheden zijn om een schaal lager in te stromen zodat je op termijn alsnog kan doorstromen naar de schaal van deze vacature.

    De wederzijdse kennismaking en selectieprocedure bestaat uit twee gesprekken en mogelijk een assessment. Bij een positief verloop volgt een afrondend arbeidsvoorwaardengesprek.

    Een AIVD B-veiligheidsonderzoek is onderdeel van de procedure.
    Meer over de functiegroep Adviseur Bedrijfsvoering

    Door het Functiegebouw Rijk worden medewerkers en leidinggevenden geholpen bij het maken van resultaat- en ontwikkelafspraken in functioneringsgesprekken en krijgt men inzicht in de loopbaanmogelijkheden binnen de Rijksoverheid.

    Meer informatie op Functiegebouw Rijksoverheid

    Meer over jouw toekomstige afdeling

    Binnen de afdeling Rijkswerkomgeving (RWO) is team Specials verantwoordelijk voor veel aspecten die niet technisch zijn, maar wel een relevante relatie hebben met de werkomgeving. Team Specials ondersteunt de overige teams binnen RWO met de uitvoering van de ITIL-processen, die voortkomen uit incidentmanagement, problemmanagement en changemanagement. Daarnaast verzorgt het team stuurinformatie aan de teammanagers, en geeft advies voor een snellere afwikkeling van werkzaamheden.

    Collega's uit het hele team - van medewerkers tot managers - weten jou te vinden voor advies en antwoorden op hun securityvragen. Ook ondersteun je de securityadviseur bij audits en penetratietesten en werk je intensief samen binnen een multidisciplinair team. Jouw 15 collega's hebben diverse leeftijden en achtergronden en brengen ieder hun eigen expertise mee. De teammanager geeft ruimte en vertrouwen, waardoor er veel vrijheid is om initiatief te nemen. We leren van én met elkaar, niet alleen binnen IT maar juist ook in de breedte van onze afdeling. Zo bouwen we samen aan een steeds hoger beveiligingsniveau én een betere gebruikerservaring bij één van de grootste ICT-dienstverleners van en voor de Rijksoverheid.

    SSC-ICT (Ministerie van BZK)

    Wij zijn SSC-ICT, een van de grootste ICT-dienstverleners van en voor de Rijksoverheid. Met onze ICT-diensten zorgen wij ervoor dat ruim 57.000 rijkscollega's van 9 ministeries hun werk in dienst van de samenleving altijd, overal en veilig kunnen doen.

    ICT moet altijd en overal werken en onze ruim 1.400 medewerkers zorgen daarvoor. Wij gaan elke uitdaging aan, om het werken binnen de Rijksoverheid nog beter, sneller, veiliger én leuker te maken. Wij ondersteunen onze rijkscollega's met een digitale werkomgeving op ieder apparaat, op ruim 100 locaties in Nederland én wereldwijd op onze ambassades en consulaten. Daarnaast beheren en ontwikkelen we een gevarieerd applicatielandschap, bieden we ICT-diensten met extra hoge beveiligingsniveaus en voeren we jaarlijks honderden projecten uit. Snelle ICT-ontwikkelingen, politieke belangen en de verschillen tussen de diverse ministeries maken ons werk interessant en uitdagend.

    De impact van ons werk is door de grootte van onze ICT-infrastructuur, het nationale en internationale belang en de hoge beveiligingsniveaus enorm. Wij werken met geavanceerde technieken en systemen en gebruiken een breed scala aan producten om de digitale werkomgeving van de Rijksoverheid goed te laten functioneren. Ook beheren wij omvangrijke en onmisbare enterprise-applicaties. Met onze kennis van applicaties én de Rijksoverheid geven wij gericht advies en zetten we data om in realtime informatie. Zo helpen wij het Rijk slimmer te werken.

    Binnen onze organisatie ligt de focus steeds meer op agile werken, wat ons in staat stelt om sneller resultaten te behalen en effectiever samen te werken. SSC-ICT is daarom op zoek naar collega's met ervaring in agile werken. Met jouw ervaring kun je onze organisatie versterken en bijdragen aan onze groeiende focus op agile methodes, waarmee we onze dienstverlening binnen de Rijksoverheid verder optimaliseren.

    Stel gerust je vraag
    Meer informatie over deze vacature
    Kelly Veenboer
    Meer informatie over de sollicitatieprocedure
    Kelly Veenboer
    mehr ansehen weniger ansehen

  • Teamleider Data & Analytics  

    - Noord-Brabant

    Functieomschrijving

    Jij stuurt ons Data & Analytics-team naar data gedreven succes en tilt de Scholt Energy naar een hoger niveau!

    Ben jij een inspirerende leider en krijg je energie van het bouwen en aansturen van een Data & Analytics-team binnen de IT-afdeling? Dan is dit jouw kans! Als Teamlead Data & Analytics krijg je de kans om een sleutelrol te spelen binnen onze organisatie. Je leidt een team van gedreven data-professionals, waaronder Data Engineers, Data Analysts en een Product Owner Data Platform. Samen transformeren jullie data in waardevolle inzichten die direct bijdragen aan het succes van Scholt Energy. Je werkt in een dynamische, innovatieve omgeving waar jouw leiderschap en technische visie het verschil maken. Sta jij klaar om impact te maken en onze organisatie naar een hoger niveau te tillen? Lees dan gauw verder!

    Uw taken

    het opbouwen van een sterk team waarin samenwerking, vertrouwen en kennisdeling centraal staan. Je begeleidt je teamleden in hun professionele groei en stimuleert nauwe samenwerking met andere IT-teams om gezamenlijke doelen te behalen;
    je stimuleert data-gedreven besluitvorming binnen de hele organisatie door waardevolle inzichten toegankelijk te maken en data-initiatieven actief te promoten;
    je zorgt voor ontwikkeling en implementatie van de technische roadmap voor data-architectuur, integraties en geavanceerde analyses;
    je fungeert als aanspreekpunt voor Data & Analytics binnen de organisatie en werkt nauw samen met andere teams om bedrijfsdoelen te realiseren. Daarnaast zorg je voor een effectieve verdeling van teamresources om projecten efficiënt te beheren en prioriteiten te stellen.

    Jouw profiel

    je hebt een afgeronde HBO- of WO opleiding in Informatica, Data Science, Computer Engineering of een vergelijkbaar vakgebied;
    je hebt ruime relevante ervaring in Data & Analytics, waarvan ten minste drie jaar in een leidinggevende rol;
    je hebt diepgaande kennis van data-architecturen, big data-technologieën (zoals Spark, Kafka) en cloud-gebaseerde oplossingen (Azure);
    je hebt ervaring met data engineering tools zoals Databricks en Azure Synapse, en met het opstellen en implementeren van technische roadmaps;
    je hebt een sterk analytisch vermogen;
    je hebt strategisch inzicht;
    je beheerst de Nederlandse taal perfect in woord en geschrift;
    je vindt voor elk probleem een slimme oplossing.

    Waarom ons?

    een energieke start met een uitgebreid inwerktraject in een organisatie met een open en informele bedrijfscultuur;
    ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, met keuzes uit interne en externe trainingen;
    een dynamisch en snelgroeiende organisatie waarbij het team centraal staat;
    uitmuntende arbeidsvoorwaarden met een laptop, fietsplan, 28 vakantiedagen, thuiswerkvergoeding, uitstekend pensioen- en andere voorwaarden;
    naast hard werken is er ook tijd voor ontspanning en activiteiten zoals padel, beachvolleybal, teamborrels en uitjes georganiseerd door Scholt Energy.

    Over ons

    Wij zijn een energiepartner met als motto: 'Powerful Partnership'. Waarom kiezen meer dan 10.000 klanten voor Scholt Energy? Als energiepartner regelen wij uw zaken van A tot Z. Daarnaast hebben we een duidelijke visie: klimaatneutrale energie voor alle bedrijven. Hier is vakinhoudelijke kennis, hoogwaardige service, een groot netwerk en ambitie voor nodig. Hoe passen we deze zaken toe?

    We maken uw energiezaken inzichtelijk door proactief uitleg en advies te geven.
    U heeft altijd een persoonlijk en specialistisch aanspreekpunt.
    Als onafhankelijke speler bieden we u een eerlijke, transparante prijs.
    We denken vooruit om uw (duurzame) energiezaken toekomstproof te maken.
    Zo bouwen we aan langdurige samenwerkingen. Onze hoge klanttevredenheid is daar het resultaat van.
    mehr ansehen weniger ansehen